21 Ocak 2011 Cuma

Önermeler


    :) Bu incelemeden aşşağıdaki sonuçları elde edebiliriz:
  1.    Her bir gruptaki her sözcük yalnız bir bilim dalı ile doğrudan ilişkilidir. Yani birinci gruptakiler coğrafya, ikinci gruptakiler, Türkçe ve üçüncü gruptakiler matematik bilimi ile doğrudan ilişkilidir.
  2.    Üç grupta yer alan sözcüklerin ortak yanı ise her sözcüğün bir bilim dalına ait özel bir anlamı ortaya koymasıdır. Bu anlam o bilim dalı ile birlikte anılır.
   Böylesine bir bilim dalı ile birlikte ana anlamı bulunan sözcüklere, o bilim dalının özel sözcükleri ya da terimleri denir. Bu durumda şunları söyleyebiliriz: Birinci gruptaki sözcüklerin her biri bi coğrafya, ikinci gruptaki sözcüklerin her biri bir Türkçe ve üçüncü gruptaki sözcüklerin her biri ise bir matematik terimidir.
   Bir terimin anlamını belirlemeye o terimi tanımlamak denir. Matematikte herhangi bir terim kendisinden önce tanımlanmış olan terimlerden yararlanarak tanımlanırsa bu terime tanımlı terim denir. Örneğin matematikte küp, denklem, rakam ve integral; Türkçede paragraf, parantez, virgül gibi terimler tanımlı terimlerden bazılarıdır. Bazı terimleri ise tanımlayamayız, sezgi yoluyla bu terimleri kavrarız. Örneğin matematikteki nokta, doğru, düzlem ve uzay tanımsız terimlerden bazılarıdır. Bu terimlere tanımsız terimler denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder