21 Ocak 2011 Cuma

Organizasyon (Biyoloji)

   Hücrelerde çeşitli görevleri yapmak üzere özelleşmiş organaller bulunur. Paramesyumda boşaltımı kontraktil koful, hareketi siller, besinin alınmasını hücre ağzı sağlar. Çekirdek ise hücre bölünmesini kontrol eder.

   Paramesyumda besin hücre ağzıyla alındıktan sonra besin kofulu şeklinde sitoplazmada iletilirken sindirime uğrar. Hücrede gereksinim duyulan maddeler kullanılıp atık maddeler hücre yüzeyinden uzaklaştırılır. Tüm bu olaylar bir düzen içinde gerçekleşir. Bu düzen hücredeki organal ve yapıların belirli bir organizasyon içinde iş görmesiyle sağlanır.

   Çok ücreli organizmalarda yapı ve görevleri benzer olan hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular organları, organlar sistemleri, sistemler de organizmayı oluşturur.

   Bir hücreli ya da çok hücreli olan tüm organizmalar belirli bir organizasyona sahiptir. Çok hücreli organizmalardaki organizasyon akçaağacın yapısında örneklendirilmiştir.

   Organizma: Organizmalar kendi türüne özgü yaşamsal özellikler gösterir. Akçaağaç farklı sistemlerden oluşan bir organizmadır. Yapraklar akçaağaçta taşıma ve iletim sisteminin bir parçasıdır. Fotosentez ile gerekli suyun topraktan alınıp yaprağa taşınması sırasında kök, gövde gibi organlar görev alır.

   Organ: Yaprak akçaağacın organlarından biridir. Yaprakta yapı ve görev bakımından birbirinden farklı dokular bulunur. Bitki yaprakları sayesinde güneş ışığından yararlanma, gaz alış verişi, terleme gibi olayları gerçekleştirir.

   Doku: Hücreler belirli görevleri üstlenmek üzere özelleşip farklılaşarak akçaağacın dokularını oluşturur. Yaprağın yapısında yer alan parankima dokusu da bunlardan biridir.

   Hücre: Akçaağaç çok sayıda hücreden oluşur. Hücrede farklı görevleri üstlenen organller bulunur. Canlılığın devamı için bu organeller arasındaki iş birliği sürdürülmelidir.

   Organel: Parankima doku hücrelerinde bulunan kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği organeldir. Bu organel klorofil moleküllerinin yanı sıra birçok molekülün organize olduğu bir yapıdır.

   Molekül: Klorofil birçok atomdan oluşan bir moleküldür ve bitkinin fotosentezi sürdürebilmesi için güneş ışığını yakalar.

11 yorum: