21 Ocak 2011 Cuma

Tarihte Sebep-Sonuç ve Yer-Zaman İlişkisi

   Bir olayın tarihî olay kapsamı içerisinde değerlendirilebilmesi için olayın yeri ve zamanı bilinmeli ve olayın üzerinden belli bir zaman geçmişi olmalıdır. Tarihî olaylar belirli bir coğrafyada gerçekleşir ve bu coğrafyanın olayın oluşumu ve gelişiminde etkisi vardır. Bu nedenle olayların sebep ve sonuçlarının bütün yönleriyle anlaşılıp açıklanabilmesi için olayın geçtiği mekânın bilinmesi gerekir.

   Tarihi olaylar süreklilik gösterdiği için olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi vardır; bir olay kendinden önceki bir olayın sonucu ve kendisinden sonraki bir olayın sebebini oluşturabilir. Bu nedenle tarihte zaman ve kronoloji son derece önemlidir. Olayların üzerinden belli bir zamanın geçmesi ise olayın sonuçlarının ve etkilerinin tüm yönleriyle görülüp analizinin yapılması ve hangi olayın nedeni ya da sonucu olduğunun tespit edilmesi açısından önemlidir.

8 yorum:

  1. kitaptakinin aynısı resmen

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. sagol krdeşim bızım ıstedıgımızde bu ztn ellerıne saqlık.

    YanıtlaSil
  4. Kardeşim sebep - sonuç ilişkisini yer- zaman ilişkisinin ilk cümlesi gibi ilk cümleyi öz yapsaydın güzel olurdu. Amma velakin güze olmuş kardeşim. Ellerine fikrine sağlık .

    YanıtlaSil
  5. VALLA SAOLUN HİÇ BİR İŞİME YARAMADI :)

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. saol hoca zaa

    YanıtlaSil